Pantofii Oxford

Exista doua tipuri principale de pantofi formali - Oxford si Derby - iar spre deosebire de majoritatea pantofilor si a obiectelor vestimentare barbatesti, pantoful Oxford are o singura caracteristica principala: sistemul de inchidere cu sireturi este inchis, astfel ca partea superioara este construita sa arate ca o singura bucata de piele fara taieturi. Mai exact, pantofii Oxford difera de pantofii Derby prin faptul ca fetele laterale sunt cusute sub caputa, sau partea superioara a pantofului. Perforatiile pentru sireturi sunt localizate de obicei pe fetele laterale, iar atunci cand sireturile sunt legate, ele fixeaza cele doua fete laterale, sub forma literei V, pe picior.

Pantofii Oxford

In prezent, cei mai multi pantofi Oxford au 5 sau 6 perforatii pentru sireturi pe fiecare fata laterala, dar in trecut un numar de 4, sau chiar 3 perforatii pe fiecare fata era foarte obisnuit, deci totul se reduce la stilul tau personal.

Pantofi Oxford Cognac Antique

In timpul secolului al XVII-lea modelele de incaltaminte pentru barbati se rezumau in principal la cizme, purtate atat in interior, cat si pentru activitatile obisnuite de afara. Acestea erau de obicei inalte, stranse pe picior cu butoni in loc de sireturi, si de cele mai multe ori, aveau tocuri inalte, stil popularizat de regele Louis XIV al Frantei, care, dupa cum se stie, avea o statura modesta.

Nu este foarte clar cine a inventat pantoful Oxford, dar popularizarea in jurul anului 1825, de catre studentii Universitatii Oxford, a unei tip de cizma scurta, numita pantoful Oxonian, pare foarte plauzibila. La inceput, pantoful Oxonian prezenta doua fante pe partile sale laterale, ceea ce il facea extrem de confortabil de purtat in cadrul campusului, fata de cizmele lungi foarte la moda in acea vreme. Cu timpul, fantele laterale au fost inlocuite cu sireturi laterale, iar in cele din urma acestea au fost relocate pe caputa. si alte schimbari au avut loc de-a lungul timpului, precum scurtarea tocurilor si a inaltimii ghetei, pentru a expune glezna.

Costum Aldous

Unii pretind ca pantoful Oxford provine din Scotia si Irlanda. Pantofii Oxford de tip ”captoe” sunt deseori numiti si astazi Balmoral, dupa Castelul Balmoral din Scotia. in orice caz, ceea ce este clar este faptul ca sunt rezultatul dorintei de a purta o incaltaminte mai confortabila si au fost asociati pentru prima data mai degraba cu studentii universitatilor, decat cu generatiile mai varstnice ale vremii. Cronologia modificarilor survenite asupra prototipului nu este exacta, insa este sigur ca  in 1846 Joseph Sparkes Hall, inventatorul ghetei Chelsea, a mentionat pantofii Oxford, declarand in “The New Monthly Magazine” ca  pantoful Oxford ”este cel mai potrivit pentru mersul pe jos. Acesta se inchide cu sireturi, avand 3 sau 4 perforatii.”

De atunci, pantofii Oxford au fost adoptati in scurt timp ca si varianta adecvata de incaltaminte pentru barbati care substituia cizmele, acestea fiind retrogradate ca fiind potrivite pentru a fi purtate pentru activitati specializate, precum echitatia. Ironic, daca ne gandim ca pantofii Oxford, care isi au originile in campusul studentesc, astazi ar putea fi considerati putin cam formali pentru a fi purtati zilnic in campus chiar si de catre studentii englezi, dar timpul si-a pus amprenta foarte puternic in evolutia stilului.

Pe scurt, toti pantofii Oxford au 3 caracteristici comune esentiale: expun glezna piciorului, carambii sunt inchisi/cusuti, tocurile sunt joase.

Citeste in continuare despre cum sa porti diversele stiluri de pantofi Oxford, pantofii Oxford cu talpa Goodyear sau pantofii Oxford de tip Brogue.

Afla mai multe sfaturi de stil de la  consilierii vestimentari Tudor Personal Tailor si descopera in showroom-urile noastre din Bucuresti, Cluj si Timisoara noile modele de pantofi Oxford, care se pot achizitiona atat la marimi standard, cat si pe comanda, respectand calapodul piciorului tau.

Pantofii Oxford
Leave a Reply
Dupa expedierea acestui mesaj, compania Tudor Tailor Invest S.R.L va procesa datele dumneavoastra, in scopul rezolvarii cererii dumneavoastra, in baza unui interes legitim. Pentru mai multe informatii, consultati Principiile privind prelucrarea datelor cu caracter personal.