Pantofi brogue

Pantofi brogue - Isi au originile in incaltamintea traditionala din Scotia, unde fermierii purtau pantofi rudimentari din piele groasa cu perforatii pentru a favoriza evaporarea apei atunci cand lucrau pe terenuri apoase. Pantofii brogue au devenit populari la inceputul secolului al XX-lea, cand au fost treptat adoptati de nobili, caracteristicile lor fiind adoptate mai intai in modelele de incaltaminte pentru femei, iar perforatiile si-au pierdut functionalitatea, devenind delicate si pur decorative. Mai tarziu modelele de perforatii au fost transferate si la modelele de incaltaminte pentru barbati, fiind dezvoltate modele hibride intre Oxford si brogues.
Considerati mai putin formali decat urbanii Oxford, lasand o impresie oarecum rustica, datorita originilor sale rurale, pantofi brogue de culoare neagra au devenit larg acceptati in Londra, iar perceptia s-a schimbat, brogue-ul fiind considerat astazi un pantof versatil, potrivit pentru orice ocazie si context social sau de business.

De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe tipuri de pantofi brogue, diferentiate de modelele de imprimeuri perforate, fiind aplicate la diverse stiluri de pantofi, de la Oxford, Derby, Monk strap sau diverse tipuri de ghete.

Pantofii brogue

Varianta Full Brogue sau Wingtip are bombeul in forma de aripa (asemanatoare si cu litera W sau M), extensiile laterale ajungand de obicei pana la calcai. Pantofii prezinta perforatii decorative atat de-a lungul marginilor, cat si in centrul bombeului, numit Medalion. Exista mai multe variatii ale pantofului Full Brogue, in functie de pozitionarea perforatiilor sau folosirea diverselor contraste si combinatii de piele.

La pantofii Semi sau Half Brogue baza bombeului este dreapta, fara extensiile in forma de aripa, prezentand perforatii atat de-a lungul marginii bombeului, medalion, cat si perforatii ale fetelor laterale. Stilul a fost pentru prima data folosit in Londra de John Lobb in 1937, iar astazi exista foarte multe variatii, incluzand forma bombeului in V sau bombeu fara medalion.

La fel ca si pantofii Semi sau Half Brogue, pantofii Quarter Brogue au baza bombeului dreapta, dar difera prin faptul ca nu au perforatii decat pe marginea bombeului si nu au medalion.

Pe langa cele 3 variante clasice, avem si mai multe variatii moderne, una dintre cele mai populare fiind varianta U-cap, o adaptare a pantofului Full brogue, cu bombeul sub forma literei U.

Exista cateva recomandari esentiale de purtare ale pantofilor brogue, iata cateva reguli simple care te vor ajuta sa nu dai gres niciodata.

Cu cat pantoful are mai multe perforatii, cu atat va fi mai putin formal, de exemplu pantofii Full brogue sunt mai putin formali decat pantofii Quarter brogue. De exemplu, daca la birou porti un costum business gri, este recomandat sa porti o pereche de pantofi Quarter sau Semi brogue de culoare inchisa.

Nu purta niciodata o pereche de pantofi brogue atunci cand codul vestimentar este Black Tie sau White Tie, pantofii brogue nu se potrivesc cu o tinuta de ceremonie. Aceeasi rezerva o recomandam si pentru un costum business in trei piese sau la doua randuri de nasturi de culoare inchisa.

Accentueaza stilul casual al tinutei tale si alege o pereche de pantofi Full brogue in nuante de maro sau rosu daca porti jeans, pantaloni chino sau orice alt tip de pantaloni casual. Poti merge mai departe, alegand Full brogues cu o talpa mai groasa, ghete, sau poti experimenta cu diferite culori, piele intoarsa sau combinatii diverse de texturi de piele.

Pantofii brogue
Pantofii brogue

Evita orice tip de piele exotica. Perforatiile adauga un plus de textura si structura, incarcand in mod inestetic, iar perforatiile nu vor mai fi vizibile. Pastreaza un stil curat alegand o piele cat mai simpla, foarte putin texturata.

Afla mai multe sfaturi de stil de la  consilierii vestimentari Tudor Personal Tailor si descopera in showroom-urile noastre din Bucuresti, Cluj si Timisoara noile modele de pantofi brogue, care se pot achizitiona atat la marimi standard, cat si pe comanda, respectand calapodul piciorului tau.

Citeste si informatii despre pantofi brogue cu o constructie Goodyear Welt aici.

Leave a Reply
Dupa expedierea acestui mesaj, compania Tudor Tailor Invest S.R.L va procesa datele dumneavoastra, in scopul rezolvarii cererii dumneavoastra, in baza unui interes legitim. Pentru mai multe informatii, consultati Principiile privind prelucrarea datelor cu caracter personal.