Ghid despre îngrijirea și întreținerea pantofilor din piele. Cum vă puteți proteja investiția în propria colecție

Îi cumpărați, vă vin perfect la ținutele alese, dar după câteva luni observați că își pierd din strălucire, iar aspectul "proaspăt scos din cutie" dispare fără nicio explicație. Care este soluţia? 

Ne-am gândit la un scurt ghid pentru cum să-ți îngrijești pantofii din piele, care să vă servească ca punct de pornire atunci cand aveți ceva timp la dispoziție, vă pregătiți să faceți inventarul propriei colecții de pantofi, și observați că anumite perechi au nevoie de atenția voastră.

Pantofii din piele sunt o investiție importantă în garderoba oricărui bărbat și au nevoie de o îngrijire aparte față de cei confecționați din alte materiale. Calitatea pielii implică un tratament mai deosebit, pentru ca încălțările voastre să arate impecabil în orice moment, chiar și după purtări îndelungate. 

Iată care sunt sfaturile noastre pentru a vă putea proteja investiția în propria colecție de pantofi și a o păstra în condiții excelente cat mai mult timp:

pantofi de piele Kit de întreținere

Cu ce curățăm pantofii din piele naturală?

Curățarea pantofilor din piele întoarsă, tip “suede”

Cel mai bun mod de a scăpa de murdăria sau praful de pe pantofii din piele întoarsă este curățarea fără apăSpre deosebire de pielea naturală, încălțămintea din piele întoarsă este mai greu de întreţinut. Ca regulă generală, optați pentru pantofi suede atunci când prognoza meteo anunță zile însorite, lipsite de orice precipitație.

ingrijire piele intoarsa

După cum probabil știți, pielea întoarsă nu este întreținută cu creme sau ceară, în schimb, anumite perii din păr natural reprezintă singurele “remedii” acceptate pentru eliminarea mizeriei strânse pe acest tip de încălţăminte.

Dacă doriți să prelungiți durata de viață pentru acest tip de încălţămintea, aplicați un spray protector special încă de la prima purtare.  Pulverizați-l de la distanţă, pentru a evita apariția unor pete nedorite. Soluția folosită va crea o strat fin, invizibil pe încălțăminte, astfel pielea nu va absorbi umiditatea și va deveni mai rezistentă la murdărie. 

După fiecare purtare, periați uşor pantoful pentru a elimina praful şi aplicați constant spray-ul protector. La final, depozitați pantofii în dulap, alături de șanurile fiecărei perechi și kitul de întreținere.

Curățarea pantofilor din piele naturală, lacuită

Indiferent de model - pantofi Oxford, pantofi Derby barbati sau loafers, curățați pantofii din piele naturală după fiecare purtare. Pentru o stare impecabilă, mai jos găsiți câțiva pași pentru o întreținere adecvată:

  • Folosiți o cârpă de flanelă umezită, și continuați prin a lustrui pantofii cu produsele din kit – atât pentru strălucire, cât și pentru protecție.
  • Pentru lustruire trebuie folosită o pânză, niciodată o perie, deoarece poate zgâria suprafața lăcuită.
  • Nu purtați pantofii lăcuiți pe timp de ger– pielea lăcuită va crăpa ușor.
  • În cazul în care au apărut urme de zgârieturi, utilizați o dischetă demachiantă sau un bețișor cu vată. Umeziți-l într-un produs de îndepărtare a ojei, fără acetonă.
  • Nu lăsați pantofii lăcuiți lângă o sursă de căldură. Pielea poate crăpa și se poate decoji. Așadar, depozitați încălțămintea în spații răcoroase.

Ce să NU facem niciodată când curățăm pantofii din piele naturală:

  • Nu începeți neinformați. Orice încercare de a îngriji o pereche nouă de pantofi de piele sau de a restaura una mai veche necesită informare în prealabil. Aflați recomandările în funcție de tipul și calitatea pielii și continuați cu instrumentele necesare pentru această activitate.
  • Nu lăsați sau nu depozitați încălțămintea pe calorifer sau lângă altă sursă de căldură. Fiind un material care își poate pierde destul de ușor caracteristicile – iar aici ne referim la unicitatea texturii, căldura va scoroji suprafața pielii și îi va da un aspect uzat, învechit. 
  • Nu spălați încălțămintea de piele la mașina de spălat. Încălțămintea din piele întoarsă reacționează foarte prost la contactul cu apa și, de aceea, trebuie protejată de expunerea îndelungată la ea. Indiferent dacă este de tip suede sau tăbăcită, această greșeală se va dovedi fatală pentru aspectul și funcționalitatea pantofilor. 
  • Nu uscați pantofii cu ajutorul uscătorului la temperaturi înalte. Dacă sunteți tentați să folosiți un uscător pentru a absorbi apa din pielea suede sau naturală, renunțați la această idee. Folosiți o pânză uscată și tamponați zonele dorite cu grijă.

Ce să nu îți lipsească din kitul de îngrijire a pantofilor?

Înainte de a vă apuca de treabă, iată ce trebuie să aveți la îndemână:

O bucată de pânză sau de microfibră 

Ștergem mai întâi praful acumulat cu ajutorul unei cârpe de bumbac sau folosim o perie moale pentru a reduce apariția deteriorării sau a zgârieturilor. Curățăm pantofii de murdărie într-un spațiu aerisit, ca să nu inhalăm praful. Mergem fie pe terasă sau în balcon și ne asigurăm că geamurile sunt deschise pentru a permite circularea aerului.

Periile dure și fine pentru pantofi

“Legat de tipul de perie, folosim un model cu peri duri pentru a întinde crema pe suprafața pantofului. Avem și o perie mai fină care sporește luciul materialului. Pentru detalii precum bombeul pantofului, există și câteva perii mai micuțe disponibile în kit.” - Adrian Belbe, Suit Advisor în echipa Tudor Tailor.

Crema de protecție și un spray protector

Pentru încălțămintea din piele naturală, lăcuită, folosim crema potrivită nuanței de pantofi sau optăm pentru cea incoloră. După ce aplicăm și lăsăm să pătrundă în textura materialului, folosim ceară pentru un finish impecabil. “Putem alege o cremă de culoarea pantofului, cum ar fi maro, albastru sau clasicul negru. Există și varianta incoloră care ne ajută indiferent de culoarea pantofului, și o putem folosi și la un model vopsit manual în mai multe nuanțe.” adaugă Adrian Belbe, colegul nostru.

Pentru încălțămintea din piele întoarsă, de tip suede, alegem un spray pe care îl aplicăm încă de la prima utilizare a încălțămintei. După fiecare purtare, căutați să ștergeți suprafața cu o perie moale și utilizați spray-ul constant pentru o protecție îndelungată.

kit pentru intretinerea pantofilor Kit pentru întreținerea pantofilor

Procesul de curățare a pantofilor eleganți, din piele naturală, începe cu o perie ideal concepută pentru pielea naturală, și cu un set de perii utilizate pentru pașii de întreținere. Alegeți crema din kit și aplicați-o cu mişcări circulare. După ce lăsăm crema să acţioneze câteva minute, cu ajutorul unei cârpe moi, din bumbac, ştergem cu atenție fiecare pantof.

pantofi eleganti intretinere

Pentru a urmări pașii în format video, aici găsiți tutorialul realizat de expertul si colegul nostru, Adrian Belbe. 

Șanurile, instrumentul must-have pentru întreținerea încălțămintei

Șanurile din lemn mențin forma dorită a pantofilor eleganți, și sunt în special necesare modelelor din piele naturală, care sunt mai greu de întreținut decât cele din piele ecologică.

“Un pas foarte important din rutina îngrijirii pantofilor este utilizarea șanurilor. Șanurile trebuie să fie din lemn de cedru, pentru că absorb cel mai bine umiditatea și mirosurile neplăcute. Este important ca acestea nu fie lăcuite, altfel se vor anula proprietățile de absorbție necesare.”, explică Adrian Belbe, Suit Advisor în echipa Tudor Tailor.

După fiecare purtare, șanurile trebuie introduse în pantofi. Beneficiile utilizării acestui instrument sunt:

  • Păstrează mai bine forma pantofilor. Pentru că încălțămintea ia forma piciorului, imediat după ce vă descălțăți este important să puneți un șan în interiorul fiecărui pantof și să-i păstrați astfel în forma lor originală.
  • Absorb umezeala și mirosurile datorită lemnului de cedru. Așadar, după o zi lungă, transpirația din pantof va fi absorbită de șanuri. De asemenea, lemnul de cedru are un parfum propriu care revigorează interiorul pantofilor după fiecare utilizare.

 

sanuri

Sfaturi utile ca să-ți întreții încălțămintea de piele ca nouă

  • Curățați fiecare pereche periodic, manual, niciodată la mașina de spălat
  • Nu le uscați la temperaturi înalte
  • În funcție de tipul pielii, folosiți ceara sau spray-ul pentru un finish impecabil  
  • Utilizați șanuri din lemn pentru a le menține forma și calitatea pielii pe termen foarte lung
  • Alternați purtările. Nu ar trebui să purtați de prea multe ori și consecutiv aceeași pereche de pantofi. După o purtare de câteva ore, încălțămintea are nevoie de un ”repaus” de 24 ore pentru a-și recăpăta forma originală.  

Dacă nu aveți încă o pereche de șanuri pantofi, acum este momentul în care să investiți în longevitatea colecției voastre de pantofi.

Leave a Reply
Dupa expedierea acestui mesaj, compania Tudor Tailor Invest S.R.L va procesa datele dumneavoastra, in scopul rezolvarii cererii dumneavoastra, in baza unui interes legitim. Pentru mai multe informatii, consultati Principiile privind prelucrarea datelor cu caracter personal.