Niciun eveniment cocktail nu seamănă cu altul, așa că atunci cand sezonul petrecerilor în aer liber începe, fii sigur că apariția ta va fi una plăcută și corectă, în acord cu dress code-ul menționat pe invitația petrecerii la care ești așteptat.
Deși la prima vedere pare simplu să îți alegi un costum, odată ajuns în această postură îți dai seama că există multe modele pentru care optezi în funcție de eveniment, multe croieli pe care le alegi în funcție de conformație, dar și materiale și culori în funcție de anotimp. Ca să nu mai menționăm accesoriile care trebuie și ele alese și asortate pe măsură pentru o ținută cocktail corectă.
În acest articol ți-am pregătit mai multe sfaturi despre cum să-ți alegi ținuta pentru o petrecere cocktail (fie ea cu scop business, sau doar for pleasure) și mai ales ce accesorii sunt cele mai potrivite pentru diverse tipuri de evenimente și petreceri care vin cu invitații care îți cer un anumite dress code. Let the summer parties beging!
Ce presupune ținuta pentru un cocktail party?
Dacă este să luăm traducerea mot à mot a conceptului de „cocktail party”, aceasta ar fi: o petrecere scurtă unde invitaţii servesc cocktailuri. Se spune că prima astfel de petrecere în Anglia a avut loc în anul 1924 şi a fost găzduită de către artistul Christopher Nevinson.
Dacă este să ne luăm după firul istoriei, ca eveniment în sine, acesta începe după ora 17:00, durează aproximativ 2-3 ore şi uneori am putea spune că vine ca un „preludiu” înaintea cinei şi a petrecerii propriu-zise ce va avea loc după aceea.
Cum să te îmbraci pentru un cocktail party?
În cadrul evenimentelor de acest tip se servesc băuturi răcoritoare, cocktailuri alcoolice şi nealcoolice sau şampanie. În ceea ce priveşte gustările, se organizează bufet suedez unde găseşti sandvişuri, salate, deserturi, dar fără lucruri foarte sofisticate, întrucât scaunele sunt foarte puţine, iar scopul petrecerii este de a socializa, a te relaxa şi a dansa, nu a te îndopa cu mâncare. Toate acestea fiind acompaniate de muzică.
Dar asta nu este totul.
Un lucru foarte important pe care vor trebui să-l aibă în vedere domnii invitaţi la petrecere este vestimentaţia aleasă. Iar pentru asta, în primul rând va trebui să ţină seama de modul cum a fost invitat: dacă e vorba de un e-mail sau un simplu telefon, îi va lăsa de înţeles că poate merge pe un stil business casual, spre casual; dacă e vorba de o invitaţie clasică, prin poştă, atunci va trebui să-şi îndrepte atenţia spre ceva mai formal.
Alte aspecte de care va trebui să mai ţii cont atunci când îţi alegi hainele sunt: sezonul şi perioada din zi când are loc evenimentul.
Sezonul
Dacă este primăvară sau vară apelează la ţesături uşoare (in, bumbac, sau o lână foarte subțire) şi culori vii, iar dacă este toamnă sau iarnă mergi pe articole mai groase (lână de exemplu, cașmir, flanel) şi nuanţe mai temperate.
Perioada din zi
Dacă are loc ziua, mergi pe ceva mai puţin formal (ex: pantaloni khaki, cămaşă, blazer cu butoni metalici, pantofi brogue), iar dacă are loc seara alege un costum alături de cravată.
Cum alegi ținuta de eveniment atunci cand ai un dress code specific?
Toate acestea în cazul în care pe invitaţie nu este precizat un „dress code” exact. Dar dacă este, atunci ai noroc, şi vei putea merge la sigur ţinând cont de următoarele aspecte:
Casual
Alege jeans, o cămaşă într-o singură nuanţă (pe corp) şi o pereche de brogue.
Business Casual
Poţi merge pe pantaloni khaki, pantofi brogue sau loaferși, tricou polo sau cămaşă „button-down”, blazer sport.
Business sau Business Formal
Aici mergi la sigur cu un costum gri sau bleumarin (poate fi şi din 3 piese), cămaşă pentru ţinute formale, cravată din mătase, batistă de buzunar, pantofi Oxford.
Semi-Formal
Lucrurile stau aproape la fel ca şi în situaţia Business. Alege un costum într-o nuanţă închisă, o cămaşă albă de preferat, cravată şi pantofi Oxford.
Nu uita de accesorii, acolo unde îţi este permis: batistă de buzunar accesibilă pentru orice tip de ţinută; o floare, o broşă la reverul blazer-ului în cazul unei ţinute de zi a sezonului de primăvară/vară; o eşarfă stil bandană la ţinutele casual; etc.
Ai regăsit clasicul Black Tie pe invitația evenimentului tău?
În general Dress code-ul ”black tie” este de obicei invocat pentru evenimentele formale care încep după ora șase seara, sau după apusul soarelui în lunile de iarnă. De obicei, evenimentele care cer ținută obligatorie de seară sunt cine private sau publice, seri dansante, petreceri și baluri caritabile, etc. Black tie este o ținută mai puțin formală decât white tie și mai formală decât ținuta business sau cea informală.
De fapt, în multe cazuri, lumea nu mai folosește dress code-ul white tie, ci se referă la un eveniment foarte formal, cu etichetă strictă de seară și de gală prin ținuta obligatorie și dress code-ul black tie.
Cel mai bine este să evaluați de fiecare dată evenimentul la care ținuta este impusă: cine sunt organizatorii, care este ocazia, câți invitați participă (situațiile diferă mult de la o cină cu primarul și familia lui, la o cină caritabilă cu 150 de invitați și vedete prezente) și abia apoi să decideți dacă alegeți o ținută informală sau semi-formală.
Află în detaliu tot ce vrei să știi despre dress code-ul black tie din ghidul nostru!
Componentele ținutei black tie
Pentru bărbați, elementele acestui dress code sunt:
Smoking din lână
Cu revere de satin sau mătase, cu un singur rând de nasturi. Cele la două rânduri sunt la fel, însă mai puțin obișnuite. Deși numele Black duce cu gândul la culoarea neagră, în unele zone tropicale, unde temperaturile sunt ceva mai ridicate, este permisă purtarea de sacouri albe sau culori apropiate. Din punctul de vedere al bunelor maniere, în timpul evenimentelor Black Tie, sacoul va rămâne pe umerii purtătorului, el scoțându-se doar dacă gazda sau persoana cu cea mai înaltă funcție îl va da jos.
Pantalonii
Tradițional, ei nu aveau găici pentru curea, fiind susținuți de bretele, care erau acoperite de vestă. Cu toate acestea, în zilele noastre se poartă pantalonii cu o curea, dar în medii ceva mai puțin formale.
Vesta
Înainte, în timp ce ținuta Black Tie devenea acceptată pe lângă White Tie, bărbații încă purtau vestele albe, specifice celui de-al doilea tip de ținută. Astăzi, vesta poate veni în mai multe culori, însă cea mai utilizată este negrul. De asemenea, vesta se poartă doar când sacoul are un singur rând de nasturi. Ea poate fi la rândul ei cu un singur rând de nasturi (3 nasturi) sau la două rânduri (3 sau 4 perechi de nasturi). Cum am menționat anterior, unul din scopurile ei era să ascundă bretelele.
Cămașa
Cea mai potrivită cămașă pentru evenimentul de tip Black Tie este cămașa cu guler normal ascuțit. Ea este potrivită tocmai prin prisma faptului că aduce cuvântul ”formal” în expresia ”semi-formal” a codului acesta vestimentar. Ea poate fi împodobită cu un papion self-tie, uneori (mai rar) cu o cravată neagră, iar la mâneci, în loc de nasturi, vei purta butoni, de obicei din aur sau argint.
Pantofii
Ideal ar fi ca în ziua de astăzi să purtați la un asemenea eveniment pantofi negri, modelul Oxford captoe.
Accesoriile
La buzunarul de la piept se poate purta o batistă, de regulă din bumbac sau mătase. De asemenea, se poate adăuga la butonieră o floare. Atenție, căci în Franța purtarea unei flori la butonieră și a unei batiste de buzunar nu este permisă. În plus, ceasurile la mână nu ar trebui purtate, ci ceasurile de buzunar sunt cele mai acceptate.
Indiferent de tema petrecerii business la care participi, este important să alegi ținuta ideală care să te pună în evidență. La Tudor Tailor, consilierii noștri vestimentari îți vor da sfaturile potrivite pentru evenimentul la care vei participa.