Ghidul pantofilor bărbătești: modele de încălțăminte pe care orice gentleman ar trebui să le dețină

Pantofii sunt cea mai importantă piesă din ținuta unui gentleman - indiferent de cât de bine pusă la punct este ținuta, o alegere neinspirată a pantofilor poate strica întreaga înfățișare.

La ce te uiți în primul rând atunci când vrei să achiziționezi o pereche de pantofi de bărbați? Îți dorești ca încălțările să fie comode? Să aibă o culoare specială? Care este primul factor pe care îl iei în considerare atunci când alegi o pereche de pantofi sau de ghete bărbătești?

Fie că ești în căutarea primei perechi de pantofi din piele pentru bărbați, fie că dorești să îți completezi garderoba cu o pereche nouă, dar nu știi ce îți lipsește, ghidul Tudor Tailor despre pantofi și ghete de bărbați este menit să îți răspundă la toate întrebările.

incaltalminte eleganta pentru barbati Descoperă colecția de încălțăminte pentru bărbați Tudor Tailor și alege perechea de pantofi care se potrivește stilului tău!

Încălțămintea spune multe despre stilul pe care vrei să îl abordezi, dar și despre personalitatea ta. O persoană poate să își dea seama de anumite trăsături ale comportamentului purtătorului, doar prin observarea pantofilor.

Un pantof uzat și neîngrijit denotă un individ care nu pune prea mult preț pe ținuta sa. În schimb, o pereche de pantofi Oxford lustruiți sunt cartea de vizită a unui gentleman care știe că aspectul vestimentar este important atunci când vrei să faci o impresie memorabilă.

Iată care sunt tipurile de pantofi  care nu ar trebui să lipsească din garderoba unui domn elegant:

Pantofi bărbătești eleganți

Ghete elegante pentru bărbați

Am ales să începem cu un model important de încălțăminte pe care e important să-l ai și să îl porți, mai ales pentru ținutele tipice sezonului rece: o pereche de ghete pentru bărbați de toamnă-iarnă.

Ghetele din piele 100% naturală, precum modelul Derby full-brogue de mai jos, sunt esențiale nu doar pentru maximum de confort în timpul zilelor reci în care ai de lucru în oraș, dar arată foarte elegant atât în ținutele business, cât și în ținutele smart casual de tranziție, pentru sezonul toamnă-iarnă.

Ghete elegante din piele, pentru barbati Ghete elegante de iarnă din piele maro, cu talpă Goodyear de calitate premium.

Ghete elegante de barbati din piele naturala

Ghete elegante de tip Jodhpur 

Acest stil este unul puțin cunoscut, însă extrem de versatil și elegant pentru gentlemeni - dar totul depinde de accesorizare. Există mai multe tipuri de ghete pentru bărbați, iar acest model jodhpur se referă la gheata cu cataramă, ușor mai înaltă decât cele obișnuite, care se purta de obicei în echitație.

Ghete de barbati simple cu catarama, tip jodhpur boots Tudor Tailor Comandă ghete Jodhpur de bărbați pentru sezonul rece

Ghetele de bărbați de tip jodhpur sunt realizate dintr-o piele fină, de calitate,  și arată foarte classy alături de pantaloni chino sau chiar jeanși. Dar ele pot arăta foarte bine și în ținute formale, nu doar casual elegante. Ce le face speciale este faptul că sunt ideale în sezonul rece, când ai nevoie de încălțăminte confortabilă și rezistentă pentru condițiile de afară - gheață, zăpadă, ploaie. Acest model de ghete are o talpă specială pentru a-ți oferi siguranță, nu doar un stil aparte.

Pantofii Oxford

Pantofii Oxford pentru bărbați sunt printre cele mai populare modele de pantofi bărbătești, alături de pantofii Derby.

pantofi oxford pentru barbati Vezi întreaga selecție de pantofi Oxford pentru bărbați, marca Tudor Tailor.

Un Oxford este un pantof cu șiret, caracterizat prin faptul ca are carâmbii cusuți. Fețele laterale ale pantofului Oxford sunt cusute sub căpută, iar atunci când sunt închise ele se unesc ușor, formând litera V spre vârful limbii pantofului.

Pantofii Oxford sunt ideali pentru ocazii speciale cum ar fi o nuntă, un botez sau un eveniment special. Sunt pantofi rigizi și formali, dar totuși confortabili.

Deși sunt foarte versatili și pot fi purtați și cu ținute smart casual, se potrivesc cel mai bine la ținute elegante sau office.

Pantofii Oxford Cap Toe

pantofi oxford pentru barbati

Modelul Oxford Cap Toe are o bucată de piele în plus, care traversează zona frontală a pantofului. Oxford Cap Toe este cel mai formal dintre pantofii bărbătești și reprezintă imaginea specifică a bărbatului bine ancorat în lumea business.

Avantajul modelului Cap Toe este că ascunde o parte din cutele care se formează în timp, din cauza uzurii.

Pantofii negri pentru bărbați, în stil Oxford pot fi purtați la birou, dar și la o recepție formală sau la o nuntă. O pereche de pantofi bărbătești Oxford negri este o alegere ideală pentru ținuta de ceremonie, însă pantofii Oxford maro se pretează și la combinații mai casual, cu piese precum blazere, jachete din tweed sau chiar jachete în stil sport casual.

Dacă vrei să porți o pereche de pantofi Oxford Cap Toe Negri la un costum bărbătesc, nu alege un costum maro. Pantofii negri se potrivesc cel mai bine la un costum negru, bleumarin, gri cărbune sau gri deschis.

Pantofii Oxford Wingtip

pantofi oxford wingtip pentru barbati

Pantofii Oxford Wingtip au botul rotunjit și sunt adesea perforați în stil brogue. Sunt o pereche de pantofi frumoși, mai potriviți pentru ținute casual, decât pentru ținute formale.

Se potrivesc de minune la o pereche de pantaloni chino, la o pereche de blugi din denim, dar și la un costum, atunci când și cadrul este potrivit.

Dacă vrei să porți o pereche de pantofi Oxford Wingtip maro cu un costum, ține cont că ei merg cel mai bine la costume în nuanțe pământii, cum ar fi bej, kaki sau maro.

Pantofii Oxford Whole Cut

pantofi whole-cut pentru barbati

Realizați dintr-o singură bucată de piele, fără tăieturi sau alte adăugiri, pantofii Oxford Whole Cut au un aer luxos. Ideali ca pantofi de nuntă pentru bărbați, îi poți purta la orice tip de eveniment special, chiar și la propria nuntă.

Sunt pantofi care se pretează la ocazii formale, dar și pantofi în care poți păși cu încredere în timp ce te îndrepți spre birou. Sunt foarte eleganți, așa că alege cu grijă piesele vestimentare la care vrei să îi asortezi. Merg cel mai bine cu costume business sau costume de ceremonie.

Pantofii vișinii pentru bărbați, în stil Oxford Whole Cut, se armonizează cromatic cu costume bleumarin, gri cărbune sau gri deschis.

Pantofii Oxford Plain Toe

pantofi Oxford plain toe pentru barbati

Oxford Plain Toe sunt o pereche de pantofi pentru bărbații eleganți. Ei ilustrează principiul “less is more”, care este din ce în ce mai popular în stilul masculin - simplitatea definește de cele mai multe ori eleganța.

Modelul Oxford Plain Toe este cel mai “curat” pantof, având partea din față neornamentată. Poți purta cu încredere o astfel de pereche de pantofi de bărbați lăcuiți, mai ales la evenimente formale.

Fiind un model atât de popular, poți găsi pantofi Oxford pentru bărbați la prețuri variate, de la mici la mari. Totuși, dacă vrei să ai garanția calității și longevității produsului, investește într-un pantof Oxford realizat din piele de cea mai bună calitate.

Pantofi bărbătești business

Pantofii Derby

Pantofii Derby sunt pantofi cu șiret, caracterizați prin faptul că au carâmbii necusuți. Sunt foarte comozi, ideali pentru domnii care au un picior mai lat. Bucățile laterale ale pantofului nu se ating, ceea ce oferă mai multă lejeritate purtătorului.

Sunt pantofi versatili, ce pot fi asortați cu ușurință atât unui costum format din trei piese, dar și unei ținute mai casual, formată dintr-o pereche de pantaloni chino și un sacou.

Pantofii Derby pentru bărbați sunt alegerea perfectă pentru gentlemanul modern, cu un program extrem de încărcat, care nu îi permite să se gandească la ținuta pentru ziua următoare.

Pantofii Derby Plain Toe

pantofi derby pentru barbati

Derby Plain Toe sunt un tip clasic de pantofi, care nu are nici un fel de model pe partea din față. Pot fi purtați atât în ținute formale sau de ocazie, cât și în ținute de zi cu zi, de către gentlemenii care activează în mediul business.

Sunt perechea ideală de pantofi office pentru bărbați, mai ales pentru cei care nu sunt constrânși din punct de vedere profesional să poarte pantofi eleganți, precum modelul Oxford.

Pantofi bărbătești casual

Ghete din piele suede

În cazul ținutelor smart casual de zi, pentru sezonul mai rece, mergi la sigur cu un model iconic care nu se demodează prea curând: ghetele suede.

Ghetele de bărbați din piele suede, mai ales modelul chukka, sunt un exemplu de atemporalitate clasică, ideale pentru sezonul de toamnă sau de primăvară. Poartă astfel de ghete suede în culori moderne, precum navy blue, alături de jeans sau o pereche de pantaloni chino pentru un stil confortabil și versatil.

Ghete tip military boots

Acest model este unul neconvențional și extrem de în vogă în acest sezon. Denumite și combat boots sau military boots, aceste ghete de iarnă pentru bărbați cu aspect militar sunt departe de-a fi pretențioase, din contră - o astfel de pereche de încălțăminte este must-have pentru bărbații care preferă o notă aparte în stilul lor nonconformist, datorită accentelor edgy și versatilității în ținutele casual și smart casual moderne.

Ghete military boots pentru barbati Tudor Tailor Comandă aici ghetele military pentru un look masculin original

Alege o pereche de ghete military într-o culoare subtilă precum olive, alături de o pereche de blugi închiși la culoare sau pantaloni slim și un palton bărbătesc elegant, în garderoba ta pentru sezonul rece.

Ghete de barbati military din piele de la Tudor Tailor

Nu doar că îți garantează confort și siguranță la fiecare pas, dar aceste ghete de bărbați sunt ideale pentru zilele pline de adrenalină, în escapade la munte și apariții remarcabile la o petrecere mondenă.

Pantofii Brogue

Pantofii Brogue pentru bărbați sunt acei pantofi care au diverse modele și detalii decorative, realizate prin tehnica perforării.

Acum mult timp, aceste perforații de pe suprafața pantofului aveau menirea să permită intrarea și ieșirea apei din pantof. Fermierii irlandezi, care nu voiau să aducă toată apa în casă după munca pe care o desfășurau în grădini și la ferme, au adoptat acest tip de pantof.

Termenul “brogue” provine de la cuvântul galez “brog” care înseamnă pantof. Pantofii brogue mai sunt numiți și pantofi “Budapest”, pentru că în Ungaria se produc unii dintre cei mai buni pantofi de acest gen.

Pantofii Full Brogue

pantofi negri full brogue pentru barbati

Pantofii Full Brogue au un model perforat care seamănă cu o aripă și care se întinde pe întreaga suprafață laterală a pantofului.

Acest model nu ar trebui să lipsească din nicio garderobă masculină. Este un pantof extrem de versatil, care poate fi purtat în ținute informale, mai ales dacă îl deții într-o nuanță clasică de coniac, castană sau ciocolată.

Pantofii Semi Brogue

pantofi semi brogue pentru barbati Pantofi Semi Brogue, de la Tudor Tailor

Modelul Semi Brogue este mai subtil decât modelul Full Brogue este caracterizat de aplicarea perforațiilor la baza cusăturii de pe cap toe, precum și de un model perforat pe vârful pantofului.

Aceștia se potrivesc cu articole vestimentare din materiale moi, precum flanelul, dar și cu costume cu imprimeuri delicate, precum carourile tip Prince of Wales. Asortează-i la costume în nuanțe pământii, bleumarin sau gri deschis, pentru un ansamblu cromatic de efect.

Pantofii Quarter Brogue

pantofi quarter brogue pentru bărbați Pantofi Quarter Brogue pentru bărbați

Pantofii Quarter Brogue au cel mai simplu model perforat, fiind astfel decorați doar la baza cusăturii cap toe sau pe vârful pantofului.

Modelul Quarter Brogue este o alegere potrivită pentru ținute business sau formale, pentru că nu este atât de încărcat de detalii precum modelul Full Brogue. Poartă acest tip de pantofi cu costume business sau elegante în nuanțe de gri sau bleumarin.

Pantofii Monk

Pantofii cu așa numita “curea a călugarului” au revenit în lumina reflectoarelor acum aproximativ 20 de ani. Acest tip de pantof este un act îndrăzneț în lumea modei și a stilului masculin.

Nu are o cultură foarte vastă și nu este acceptat de toti bărbații, tocmai fiindcă este un model care iese din zona de confort.

Ei sunt amprenta unui gentleman modern, care vrea să se facă remarcat prin încălțămintea sa. Sunt pantofi care reprezintă un mix între clasic și contemporan, cu o notă caracteristică, ce le oferă un plus de personalitate.

În ceea ce privește construcția, pantofii Monk sunt o combinație între un pantof Oxford și un pantof Loafer. Sunt în stil slip-on, ca și pantofii Loafers, însă au limba și botul de pantof caracteristice modelului Oxford.

Clasicele șireturi au fost înlocuite cu una sau două curele cu catarame, care traversează suprafața pantofului. Modelul Monk este foarte versatil și poate fi purtat atât cu blugi, cât și cu cel mai elegant costum.

Pantofii Monk Single Strap

pantofi single monk strap pentru barbati

Pantofii Monk cu o singură cataramă sunt mai clasici decât cei cu două catarame și nu atrag atenția chiar atât de mult. Ei au precedat modelul cu două catarame și chiar dacă nu sunt la fel de populari ca aceia, îți vor conferi un look nonconformist și totodată elegant.

Pantofii Monk Double Strap

pantofi double monk strap pentru barbati

Pentru domnii îndrăzneți, care vor să iasă în evidență într-un mod pozitiv și elegant, modelul Double Monk este alegerea potrivită.

Acesta este mult mai popular decât modelul cu o cataramă, însă la fel de versatil. Poartă-i în ținute asortate la un costum casual sau într-o combinație cu cămașă albă, pantaloni chino și un cardigan.

Pantofi double monk strap, maro.

Pantofii “Loafers”

Pantofii Loafers sunt un tip de pantofi pentru bărbați, fără șiret. Sunt o pereche de încălțăminte stil slip-on, ceea ce îi face extrem de confortabili și ușor de purtat. Mai mult decât atât, ei îl scapă pe purtător de grija legării și dezlegării șireturilor.

Pantofii bărbaților casual, loaferii nu sunt la fel de eleganți precum pantofii cu șireturi, dar pot fi totuși catalogați drept pantofi de bărbați pentru costum. Descoperă întreaga noastră colecție de pantofi loafers pentru bărbați.

pantofi loafers pentru barbati

Orice piesă are o istorie în spate, iar pantofii Loafers nu fac excepție de la regulă. Când regele George al VI-lea s-a hotărât că dorește un pantof pentru interiorul casei lui, pantofarii au realizat prima pereche de pantofi Loafers.

Proiectați pentru a fi purtați în interior, acest stil de încălțăminte a devenit în scurt timp un pantof pentru exterior, care nu face rabat de la confort.

Primul aspect pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi o pereche de loaferi este tipul din piele din care vrei să fie realizat pantoful. Cele mai căutate materiale pentru acest tip de pantof sunt pielea normală, de bovină, sau pielea “întoarsă”, de caprioară.

Pantofii loafers din piele normală de bovină sunt mult mai rezistenți decât cei realizați din piele întoarsă, ceea ce îi face o pereche de pantofi în care merită să investești, pentru că te vei putea bucura de ea mult timp.

Modelele din piele întoarsă sunt ceva mai pretențioase și necesită mult mai multă îngrijire. Sunt priviți ca o pereche de pantofi de bărbați pentru vară, așa că poartă-i exclusiv în sezonul cald, ca să îi ferești de umezeală.

În ceea ce privește stilul, pantofii loafer din piele întoarsă au un aer mai casual decât cei din piele normală, așa că se potrivesc cel mai bine cu ținute lejere și văratice.

Pantofii “Penny Loafers”

pantofi penny loafers pentru barbati

Pantofii “Penny Loafers” sunt cel mai clasic model de pantofi loafers. Nu au niciun detaliu de finețe, cum ar fi ciucurii sau alte aplicații decorative.

Dacă ești în căutarea unei perechi de pantofi pentru blugi, atunci pantofii Penny Loafers sunt alegerea potrivită. Sunt extrem de versatili, așa că îi poți purta nu numai cu blugi, ci și cu o pereche de pantaloni chino sau cu un costum casual.

Pantofii “Tassel Loafers”

Pantofii “Tassel Loafers” au un nume sugestiv pentru caracteristica lor principală - detaliul cu ciucuri. Aceștia se deosebesc de modelul clasic “Penny Loafers” prin ciucurii plasați pe banda ce traversează suprafața pantofului.

Aceștia au fost inspirați de designul pantofilor de barcă, ceea ce se poate observa prin detaliul cu șiret trecut prin ochiuri mari, de jur împrejurul pantofului, care se leagă în interior, în zona gleznei.

Pantofii “Bit Loafers”

Popularizat de marile case de modă, modelul “Bit Loafers” este caracterizat de un detaliu metalic amplasat pe “banda” de piele care traversează suprafața pantofului.

O pereche de pantofi Bit Loafers de culoare neagră sunt destul de eleganți ca să îi poți purta la un costum, însă nu sunt îndeajuns de formali pentru ca să-i alături unei ținute black tie sau white tie.

Cu ce ciorapi porți pantofii bărbătești?

Există domni care întâmpină o dilemă atunci când vine vorba de ciorapii pe care trebuie să îi poarte cu încălțămintea, mai ales cu cea formală. Dacă și tu te afli într-o astfel de dificultate, află că există câteva reguli de etichetă după care te poți ghida.

În mediul formal sau business, ciorapii nu trebuie să lipsească din ținuta ta. Mai mult, aceștia trebuie să fie îndeajuns de lungi încât să îți acopere glezna chiar și atunci când stai picior peste picior.

ce ciorapi poti cu pantofi eleganti

De asemenea, consilierii vestimentari recomandă să îți asortezi ciorapii cu pantalonii, însă nu și cu pantofii. Ciorapii trebuie să fie ca o prelungire vizuală a pantalonului, așa că nu este indicat să alegi o culoare care să facă notă discordantă.

Dacă vrei să ai un look relaxat, poți alege să porți ciorapi cu diverse modele și texturi. Optează pentru ciorapi în nuanțe care se armonizează cu restul ținutei tale, pentru un aspect cromatic plăcut.

Nu purta niciodată ciorapi albi cu o pereche de pantofi eleganți. Acestea nu fac decât să confere un aspect ieftin și banal întregului ansamblu vestimentar. Cel mai mare faux-pas stilistic pe care îl poți comite este să porți o pereche de pantaloni negri cu pantofi negri și ciorapi albi.

Situațiile în care să poți purta pantofi eleganți fără șosete sunt destul de rare. Fiind un tip de încălțăminte mai casual, pantoful tip loafer este cel mai ușor de purtat fără șosete, în zilele însorite de vară.

Chiar și în aceste situații, consilierii vestimentari Tudor Tailor îți recomandă să porți o pereche de ciorapi tip tălpici, ca să eviți deteriorarea pantofilor.

Cum poți prelungi viața pantofilor tăi?

O pereche de pantofi de calitate poate fi o investiție destul de mare, așa că cel mai probabil vei vrea să te bucuri de ei cât mai mult cu putință. Cum depozitezi pantofii astfel încât să le prelungești durata de viață?

Ca să te asiguri că pantofii tăi își păstrează forma atunci când nu îi porți, depozitează-i cu șanuri de lemn în interior și o să îi poți purta mult timp de acum încolo.

Șanurile pentru pantofi, din lemn de cedru nu doar că îți vor menține încălțămintea într-o formă corespunzătoare, dar vor și absorbi umezeala și mirosurile neplăcute. Ele sunt necesare pentru pantofii din piele naturală, care sunt mai greu de întreținut decât cei din piele ecologică.

Acum că știi care sunt tipurile de pantofi pentru bărbați care nu trebuie să lipsească din garderoba ta și cum să le asortezi în mod corect, îți vei putea coordona ținutele astfel încât să fie demne de un adevărat gentleman.

Dacă vrei să vezi mai multe modele de pantofi bărbătești, potrivite pentru atât pentru ținute elegante, cât și pentru ținute business sau casual, vizitează întreaga noastră colecție de pantofi și alege modelul care se potrivește stilului tău personal. Ieși din tipare și alege să-ți personalizezi modelul preferat prin aplicația 3D: https://www.tudor-tailor.com/3dtool

În cazul în care vrei să ai parte de o experiență inedită de consiliere vestimentară, în cadrul căreia poți afla mai multe despre arta pantofilor sau despre cum să asortezi pantofii de ceremonie pentru bărbați în funcție de eveniment, consilierii noștri vestimentari te așteaptă în showroom-urile Tudor Tailor din București, Cluj sau Timișoara. Programează o întâlnire!

Leave a Reply
Dupa expedierea acestui mesaj, compania Tudor Tailor Invest S.R.L va procesa datele dumneavoastra, in scopul rezolvarii cererii dumneavoastra, in baza unui interes legitim. Pentru mai multe informatii, consultati Principiile privind prelucrarea datelor cu caracter personal.