Bretele pentru pantaloni in vestimentatia masculina: cand si cum le porti?

Stiai ca atunci cand barbatii au inceput sa poarte bretele pentru pantaloni, nu era obisnuit sa fie vizibile, fiind considerate un articol de lenjerie de corp? Timpurile s-au schimbat si bretelele au devenit un accesoriu important in vestimentatia masculina, iar daca nu ai incorporat inca aceste accesorii extrem de versatile in garderoba, poti afla in continuare de ce sunt alternativa perfecta la curelele de pantaloni obisnuite. bretele pentru pantaloni Hollance

Istoria bretelelor

Primele bretele au aparut in secolul al 18-lea, in Franta, fiind practic niste fasii de panglica prinse la butonierele pantalonilor. Se spune ca Benjamin Franklin purta bretele, fapt neatestat insa de istorici din simplul motiv ca bretele erau considerate lenjerie de corp la acea vreme, nefiind niciodata vizibile in public. Situatia s-a schimbat abia in anul 1938, cand intr-un oras din Long Island, NY, a incercat sa interzica barbatilor sa poarte bretele fara o haina deasupra, fapta fiind considerata „indecenta vestimentara”. Interdictia a fost ridicata ulterior, la presiunea locuitorilor.

La inceputul anilor 1820, designerul englez Albert Thurston a inceput sa manufactureze primele bretele pentru pantaloni moderne, asa cum le stim si astazi. Pantalonii purtati de barbati la acea vreme aveau talia inalta, prea inalta pentru a folosi orice tip de curea. Bretelele lui Thurston se prindeau de pantaloni prin buclele din piele aflate la capete, acest model fiind pastrat pana in prezent.

Desi Primul Razboi Mondial a dus la pierderea popularitatii lor, cand barbatii au inceput sa poarte curele la uniformele militare, bretelele erau inca obisnuite in tinutele barbatilor in anii 1920-1930. Dupa aceasta perioada de declin, sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a readus in atentie bretelele, datorita revenirii la croiul clasic al pantalonilor cu talie inalta, insa nu si-au mai recapatat niciodata popularitatea anterioara. In prezent, normele vestimentare din UK au mentinut purtarea bretelelor la costume ceremonie barbati.

Decoperă colecția Tudor Tailor de bretele bărbați și asortează-le la costume made to measure elegante sau outfituri casual.

Functie si tipuri de constructie

Bretelele sunt o alternativa clasica la curele, fiind concepute pentru a sustine pantalonii. In plus, sunt mult mai confortabile decat curelele pentru ca nu se strang in jurul taliei si nu altereaza forma naturala a pantalonilor. In plus, lungimea lor este ajustabila, astfel incat vei putea potrivi pantalonii la talia ta naturala.

bretele pentru pantaloni

Modelele originale de bretele pentru pantaloni erau confectionate dintr-un material textil obținut din fire de lana tesute foarte dens, care nu se intinde (cunoscut sub denumirea de „boxcloth”). Variantele moderne ale bretelelor sunt confectionate dintr-o varietate de materiale, de la materiale textile sintetice, piele, lana sau matase.

Partea din spate a primelor modele de bretele pentru pantaloni era unita sub forma literei H, fiind ulterior inlocuita cu modele care au spatele sub forma literei X, care apoi a luat in final forma literei Y. Toate modele sunt astazi disponibile, insa cele sub forma literei H sunt foarte rare, fiind folosite doar la uniforme pentru scopuri utilitare.

Capetele bretelelor au terminatii din piele care se prind de nasturii aflati pe partea interioara a beteliei pantalonilor, sau clipsuri care se prind de partea superioara a beteliei. Desi bretelele cu clipsuri sunt mai versatile, putand fi purtate si la pantalonii care nu au prevazuti nasturi pentru atasatea lor, in timp pot deteriora tesatura pantalonilor si sunt considerate mai putin elegante decat cele cu terminatii din piele.


 bretele pentru pantaloni Bretele pentru pantaloni

Pentru fixarea corecta a bretelelor, ataseaza mai intai partea lor din spate la pantaloni. Imbraca apoi pantalonii, trecand bretelele peste umeri pentru a ajusta lungimea si a le fixa partea din fata la inaltimea dorita folosind clapetele din metal prinse pe partea din fata a bretelelor. Bretelele din fata trebuie asezate peste piept perfect paralele intre ele si atasate la betelia pantalonilor astfel incat sa fie perpendiculare fata de ea.

Sfaturi utile atunci cand alegi sa porti bretele pentru pantaloni

Bretelele pentru pantaloni sunt extrem de versatile si sunt potrivite atat pentru costume casual barbati, cat si pentru costume business barbati sau tinute de ceremonie. Ce este important de stiut este ca nu bretelele dau tonul unei tinute, ci tinuta va determina tipul bretelelor. Bretelele pentru pantaloni sunt indicate unei tinute elegante de ceremonie, pentru care cureaua nu este deloc recomandata. Pentru confort, alege bretele cu o latime intre 3 si 4 cm, versiunile mai subtiri fiind indicate daca doresti sa obtii un look mai elegant.

costum pentru eveniment Costum Adair

Cand sunt purtate cu un smoking, bretelele nu ar trebui sa fie sub nicio forma vizibile, avand doar rolul de a sustine pantalonii. Alege o pereche de bretele albe sau negre din matase, cu terminatii din matase sau piele pentru prindere, evitand bretelele cu clipsuri.

Bretelele produc un efect de alungire a siluetei, fiind potrivite pantalonilor cu talie inalta, combinatia perfecta care creeaza iluzia de inaltime pentru persoanele mai scunde. Confortul asigurat de bretele este sporit pe timpul verii, spre deosebire de curele, avand avantajul de a permite circularea aerului intre camasa si betelia pantalonilor.

Curelele atrag atentia la talie, in timp ce bretelele atrag atentia asupra pieptului si umerilor, fiind un beneficiu suplimentar pentru barbatii mai corpolenti. Nu purta niciodata bretelele impreuna cu o curea, este o regula elementara de stil care nu trebuie niciodata incalcata. Daca alegi sa porti costume barbati in 3 piese, renunta la curea in favoarea bretelelor, care purtate sub vesta vor pastra verticalitatea tinutei.

costum elegant Costum Emeritus

In timp ce curelele atrag atentia atunci cand nu sunt perfect asortate la pantofi, bretelele sunt de obicei ascunse de sacou, fiind o alegere ideala daca nu doresti sa pierzi timpul gandindu-te la detalii.

Daca esti incepator, alege o pereche de bretele pentru pantaloni monocromatice daca obisnuiesti sa porti cravate cu diverse motive si impremuri. Opteaza pentru o pereche de bretele pentru pantaloni uni, de culoare albstra sau maro, daca vrei sa sa fie usor de asortat cu aproape orice culoare.

Regula generala este simpla: culoarea bretelelor se alege in contrast cu culoarea camasii, sau intr-o culoare complementara, astfel incat sa existe o delimitare clara intre ele. Bretelele cu diverse patternuri se pot asorta dupa o culoare comuna sau complementara cu pantalonii sau cravata.

costum elegant Costum Alanis White Stripe

Pentru a alege accesorii costume barbati esentiale pentru garderoba ta, contacteaza-ne, intra pe magazinul online Tudor Tailor sau vino in showroom-urile Tudor Tailor din Bucuresti, Iași, Cluj si Timisoara pentru a beneficia de consiliere vestimentara gratuita.

Leave a Reply
Dupa expedierea acestui mesaj, compania Tudor Tailor Invest S.R.L va procesa datele dumneavoastra, in scopul rezolvarii cererii dumneavoastra, in baza unui interes legitim. Pentru mai multe informatii, consultati Principiile privind prelucrarea datelor cu caracter personal.