Cununia civilă: Cum alegi costumul de mire ideal pentru acest eveniment

Cununia civilă are loc înainte de cununia religioasă și este primul pas pentru a deveni oficial o familie. Nu la fel de fastuoasă, dar plină de emoții, această ceremonie are câteva reguli pe care trebuie să te asiguri că le respecți pentru ca totul să se desfășoare așa cum îți dorești.

Dacă pentru tine se apropie fericitul eveniment, află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre căsătoria civilă, de la perioada potrivită pentru eveniment, unde poți oficia ceremonia, dar și cum să te îmbraci pentru a păstra amintirile vii și peste ani.

Descoperă ce presupune cununia civilă pas cu pas!

Ce înseamnă cununia civilă - motivul pentru care există două ceremonii

Cununia civilă reprezintă semnarea actului de căsătorie la primărie sau la oficiul stării civile. În esență, căsătoria civilă este primul pas spre oficializarea căsătoriei. Fără actul care să ateste că ați oficiat căsătoria civilă nu veți putea face cununia religioasă.

De regulă, la acest eveniment participă familia și prietenii apropiați, dar și doi martori (de obicei sunt nașii). Nu folosi invitații oficiale ca la cununia religioasă, și nu adopta o ținută foarte elegantă.

Când se face cununia civilă

Poți face cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă, sau poți opta pentru o altă zi, astfel încât să marchezi fiecare eveniment ca atare.

Acordă atenție datei când programați cununia civilă, aveți la dispoziție patru zile dintre care să alegeți ziua în care va avea loc evenimentul: nu mai devreme de a 10-a zi și nu mai târziu de a 14-a zi de când depui dosarul. Puteți face cununia în timpul săptămânii, dar și sâmbăta și duminica.

În cazul în care vreți să programați evenimentul în post, acest lucru este permis. În fond, cununia civilă reprezintă semnarea unor acte. De regulă, când cununia civilă se face în post, nu se face o petrecere după. O masă cu cei mai apropiați invitați, pentru a marca evenimentul, este suficient.

Unde poți face cununia civilă

Puteți oficia cununia civilă atât la primărie, la oficiul stării civile, dar și în afara primăriei. Din ce în ce mai mulți miri aleg locații inedite pentru a oficia căsătoria civilă. Dacă faceți ambele cununii în aceeași zi, puteți opta pentru cununia civilă în biserică.

O altă opțiune pentru cadrul evenimentului este cununia civilă în aer liber, pe plajă sau într-un loc special amenajat. Acum, că toate aceste opțiuni sunt disponibile, alegeți-o pe cea mai bună pentru voi. Luați în considerare toți factorii, de la faptul că vă grăbiți sau aveți destul timp la dispoziție, dacă invitaților le va fi greu să ajungă la ambele ceremonii, dar și la fotografiile de cununie. Uneori, cadrul feeric va oferi cele mai frumoase amintiri.

Cât durează cununia civilă

De regulă, cununia civilă nu durează foarte mult. Chiar dacă decideți să fie într-o zi diferită de căsătoria religioasă, evenimentul în sine durează aproximativ o oră. Petrecerea de după, în schimb, poate dura și până a doua zi de dimineață.

În cazul în care oficiați cununia civilă imediat înainte de cea religioasă (fie în biserică, fie în spațiul în aer liber), aceasta va dura și mai puțin - în jur de 30 de minute. Acest lucru nu înseamnă că ofițerul stării civile își schimbă discursul, ci doar veți trece direct la cununia religioasă fără a mai primi atunci felicitările din partea invitaților și fără a mai face fotografii de grup.

De ce ai nevoie pentru cununia Civilă

Înainte de cununia civilă ai nevoie de actele pentru dosar, de analize și evident de o programare la starea civilă. Pe lângă partea oficială, mai există și partea de organizare pentru ce se întâmplă după semnarea actelor: petrecerea, restaurantul, meniul și muzica.

Și nu în ultimul rând, pregătește-ți ținuta festivă din timp.

Verighete la cununia civilă

La cununia civilă nu ai nevoie de verighete. Regula nu este bătută în cuie: dacă sunteți nerăbdători, puteți să faceți schimb de verighete la starea civilă. Iar dacă nu plănuiți și o cununie religioasă, cu atât mai bine: marcați acest moment cu verighete.

se poarta verighete cununia civila Verighetele nu sunt obligatorii pentru cununia civilă

Ce să porți la cununia civilă

Ziua evenimentului se apropie și îți cauți ținuta perfectă pentru cununie? Ți-am pregătit un ghid complet cu actualele trenduri în materie de costume și accesorii ideale pentru acest moment. Inspiră-te și tu și alege ceea ce ți se potrivește cel mai bine.

Alege costumul în funcție de croială

Croiala este extrem de importantă atunci când alegi un costum. Tipul ei te face să arăți impecabil, însă ai grijă să o alegi pe cea potrivită formei corpului tău.

Croiala normală

Dacă ai un stil clasic, costumul de ginere pentru cununia civilă, cu o croială clasică, regular este cel mai potrivit. Acest tip de costum este mai larg, îți oferă mai multă libertate de mișcare, însă acest lucru nu înseamnă că hainele vor părea largi sau îți vor da un aspect neplăcut.

Optează pentru o astfel de croială dacă ai o structură corporală mai solidă.

Croiala slim

Croiala slim fit la ținutele de cununie pentru miri este cea cambrată pe corp. Una dintre cele mai dorite opțiuni în ultimul timp, această croială face ca sacoul și pantalonii să încadreze mult mai bine conformația corpului. Alege un astfel de costum dacă ai o statură atletică și vei ieși cu siguranță în evidență!

Croiala made to measure

Dacă nu ești sigur ce costum ți se potrivește, alege costumul pentru cununie made to measure. Vino la noi în showroom, și un consilier vestimentar te va ajuta să alegi cea mai bună croială pentru tine.

Un alt avantaj al acestui tip de costum este că poți alege fiecare detaliu care să îl compună: de la materiale, la culoare și până la forma nasturilor și a reverului. Iar dacă ești în contra timp, costumul pe comandă te va scuti de ore bune de căutat prin magazine.

Alege costumul în funcție de sezon

Sezonul în care oficiați cununia civilă influențează stilul, materialele și culorile pe care le alegi pentru costumul tău de mire. Iată cum să alegi costumul de mire în funcție de sezon!

Costum pentru cununia civilă primăvară- vară

Primăvara și vara sunt pline de culoare, naturalețe și aer proaspăt. Alege să te asortezi cu sezonul și folosește culori vii pentru sacou, cămașă sau accesorii.

Iar pentru ca pielea să respire fără impedimente, alege materialele naturale. Pentru sezonul cald, cele mai potrivite materiale sunt blendurile cu in și bumbac, dar și cele din lână și mohair.

Costum pentru cununia civilă toamnă - iarnă

Păstrează culorile și în sezonul rece! Alege însă nuanțe reci, care să se potrivească mai bine în peisaj. Iar dacă poți alege tu materialele, preferatele sezonului rece sunt catifeaua, lâna și combinația de lână și cașmir.

Ține cont de tema evenimentului

În funcție de cum programezi evenimentul, puteți face cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă sau puteți opta pentru zile diferite. În funcție de ceea ce decideți, cununia civilă va avea un rol mai mic sau mai mare în ziua respectivă.

Costumul potrivit pentru o cununie rapidă

Dacă aveți cununia civilă în același loc cu cea religioasă, nu trebuie să mai schimbi outfitul, însă alege un costum de ceremonie, care să fie în acord cu natura evenimentului. Descoperă aici care sunt cele mai bune ținute pentru mire la cununia religioasă.

În cazul în care alegeți să organizați separat (dar în aceeași zi) cele două ceremonii, dimineața va fi cununia civilă. Alege un look mai relaxat, din zona smart casual.

Costumul potrivit pentru o cununie clasică

În cazul în care marcați căsătoria civilă printr-o petrecere și o separați de cea religioasă, atunci merită să alegi un outfit mai elaborat. Alege să îmbini elemente din zona elegantă cu elemente din zona casual, astfel încât să rămână loc și pentru un outfit impresionant la cununia religioasă.

Black tie - stilul cu care nu vei da greș niciodată

Cu stilul black tie vei merge întotdeauna la sigur. Dacă ești încă indecis, optează pentru look-ul clasic, care nu se va demoda niciodată. Iar dacă nu ești sigur cum să îmbini elementele, folosește stilul black tie with a twist: înlocuiește unul dintre elementele clasice cu un alt element modern.

Accesoriile potrivite pentru cununia civilă

Accesoriile de la ceremonia civilă nu sunt la fel de fastuoase ca cele de la cununia religioasă. Lasă loc să impresionezi la petrecerea cea mare, dar nu neglija accesoriile pentru căsătoria civilă.

Pantofii pentru cununia civilă - comozi și simpli

Regula alegerii pantofilor este simplă: să fie foarte comozi și să nu aibă prea multe detalii care să atragă atenția. Alege o pereche de pantofi din piele, în care să te simți confortabil chiar dacă stai în picioare ore în șir. Culorile potrivite sunt clasicul negru sau maro.

Iar pentru sezonul cald, mai ales dacă ai o ținută relaxată, alege cu încredere o pereche de loafers.

Cămașa potrivită - contrastul cu sacoul

Mergi la sigur cu o cămașă din bumbac albă, neagră sau belumarin. Cununia civilă - mai ales pentru că se oficiază în timpul zilei - îți oferă ocazia să porți o cămașă mai elaborată, cu un pattern discret.

Ai grijă însă la cum se completează cămașa cu restul ținutei!

Cravată sau papion - informal sau clasic

Poți lăsa papionul penru ceremonia religioasă și alege pentru cununia civilă o cravată colorată. Dacă totuși vrei un papion, optează tot pentru ceva colorat, eventual cu un model floral, care să se asorteze cu rochia soției tale.

Nu uita să alegi și o batistă: simplă sau asortată cu papionul sau cavata, aceasta este dovada că ești cu adevărat atent la detalii.

Butonii - bijuteriile preferate ale bărbaților

Completează ținuta pentru cununia civilă cu o pereche de butoni pentru manșetele cămășii. Alege un model simplu, negru, care să nu atragă foarte mult atenția.

Nu este obligatoriu să fie negri, culoarea trebuie aleasă în funcție de restul ținutei. De aceea, îți recomandăm să alegi butonii - și accesoriile în general - la final.

Concluzii

Este o onoare să fim alături de mirii care ne trec pragul pentru ambele ceremonii importante din viața lor. Deși cununia civilă nu este în aparență un eveniment la fel de fastuos ca cea religioasă, gentlemanii adevărați știu că un astfel de eveniment cere un outfit pe măsură.

Te așteptăm la noi în showroom - în București, Cluj și Timișoara - pentru a te ajuta să decizi care este cea mai bună ținută pentru cununia voastră civilă!

Fotografii: colecția Tudor Tailor, Pixabay.com

Leave a Reply
Dupa expedierea acestui mesaj, compania Tudor Tailor Invest S.R.L va procesa datele dumneavoastra, in scopul rezolvarii cererii dumneavoastra, in baza unui interes legitim. Pentru mai multe informatii, consultati Principiile privind prelucrarea datelor cu caracter personal.