Cultura pardesielor

Superficial vorbind, rolul principal al pardesiului este acela de a-l proteja pe purtatorul sau de frig, vant, praf si ploaie. El arata si ca acesta se duce undeva. Cand un barbat isi pune pardesiul, isi exprima intentia de a pleca. Cand il da jos, arata ca a ajuns. Numai dupa ce si-a scos pardesiul se pregateste sa-si faca intrarea. Rolul protector al pardesiului poate fi inteles si in sens metaforic.

Il intelegem ca pe un fel de invelis care ne apara de un mediu cateodata ostil - el traseaza o linie intre noi si lumea exterioara. Pardesiul mai are - in toate regiunile - si rolul de a avertiza asupra stilului hainelor ascunse sub el. Pardesiul protector dezvaluie asadar foarte multe despre purtatorul sau, cu exceptia cazului in care acesta l-a ales intentionat pentru a contrasta cu hainele sale preferate. In mod normal, totusi, oamenii poarta pardesie in armonie cu stilul personal si potrivite ocaziei - daca pleaca la birou, la opera, la vanatoare sau calatoreste.

Propunerea mea pentru aceasta perioada rece este Pardesiul British Warm!

A fost initial un pardesiu militar - dupa cum se poate observa din prezenta epoletilor pe umar. Este un pardesiu cu adevarat calduros, confectionat din lana groasa, de calitate superioara. Versiunea lunga arata cat de inrudit este cu trenciul, un pardesiu militar amplu, ce a dobandit un succes enorm de-a lungul timpului.